3

20 hónaposan

gabella , 2008.01.14. 12:00

 

Meske 20 hónapos!

El se hiszem! Már csak 4 hónap, és 2 éves! Komoly, és nagyon határozott akaratú csajszi, gyakran kiprovokálja, hogy Lackó bántsa, de gyakran ok nélkül is elkezd ordítani, és büszke magára, hogy Lackót szidjuk össze. Így általában már mindkettőjükre rászólunk, jobb a békesség. Lackó egyébként magától is szokta bántani, sajnos.
 

Ügyesen tud inni pohárból, szívószállal, meg anélkül is, de a biztonság kedvéért még az aventes csőrös az általános, mert az nem folyik ki, ugyanis nem szokta még meg, hogy a rendes poharat ha felborítja, akkor ott ázik minden. Kanállal egyre ügyesebben eszi a folyékony dolgokat is, a joghurt, főzelék már jól megy, a leves is alakul. Villával is egész jól boldogul, bár sokszor még a kezével szúrja rá a falatot.

Egyre több szót használ már: ami eddig is ment: baba, cica, vava, néni, enni, inni, apa, anya, pápá, mama, hápá (háp-háp), pipi, apü (autó), bápű (bácsi), papu (papucs), papi (papír), popó, kaka, blá (büdös valami), kuku (kukucs), bábu (lába), háó (helló), Akkó (Lackó).

Újabbak: tácci (tessék), íííííí ni (így ni), Memi (Mesi), kapka (sapka), kappa (kabát), pici (cipő, csizma), áké (egér), kuki (kukurikú, köldök, kuka), eme (elment), ebú (elbújt), mi, emmi (ez  mi?), tecci (tej, tea), építi (építeni, építem). Néha már kis mondatok is sikerednek, pl. mikor beültetem az etetőszékbe, mondja: apaaaaaa enniiiiiiiiiiiiiiiii, vagy ha kockákkal épít: építi Memi, íííí ni! Vagy Memi blá kaka. Apa eme. Haó apa.

Rengeteg dolgot még ezen felül is megért. Kiviszi a szemetet a kukába, kifújja az orrát (úgy ahogy), összepakol, szintén csak mértékkel.

Viszont leszokott a köztünk meg a babakocsiban való alvásról, ebben az évben még az összes délutáni és esti alvásnál a helyén aludt el, minimális sírást produkálva. Az éjszakát átalussza, napközben is alszik 2-3 órát. Panaszra ezügyben nincs is okom. Szerencsére még kényelmesen elfér a kiságyban, és amilyen örökmozgó, nem is lenne jó heverőre költöztetni. Kiesni a rácsos ágyból még nem tud, szerencsére elég magas a rács, ő meg még  nem jött rá, hogy fel tudná magát húzni. Remélem, nem is jön rá, nem az a felmászós típus, max. a fotelra, kanapéra mászik fel, máshova nem.

11 foga van, úgyhogy még van rá esély, hogy lesznek átvirrasztott éjszakák, bár az eddigiek elég könnyen kibújtak.

Futni még nem tud, de nagyon gyorsan kapkodja a lábait. Táncolni továbbra is imád, és ha szól a zene, néha elkezd lálálázni is, bár ez nem túl gyakori. Lépcsőn nem igazán tud felmenni, igaz, nálunk nincs is lépcső. Így mikor lépcsővel találkozunk, egyelőre inkább segítek neki. Főleg, hogy a nagy téli cuccban nem is olyan biztosan tud mozogni.

Kezet mosni, törölni nagyon szeret és tud is. Vetkőzni is tud, szerencsére csak akkor csinálja, ha megyünk fürdeni, vagy pelust cserélünk. A bilire nem ül rá, eddig csak 1x ült rá, akkor is ruhástól. Ha pisilni, kakilni kell, előre nem jelzi, de ha kakis, akkor már néha szól, hoz pelust.

Szeret segíteni, van mosogatós játéka is. Porszívót tologatja, söprögetésnél odatartja a lapátot. Zoknikat kiteregeti. Eteti, itatja az állatokat, táncoltatja is őket, és adnak egymásnak puszit. Labdát ügyesen tud dobni, rúgni. Firkálni imád, de folyton hozza nekem, hogy cicát rajzoljak. Ha nincs bajsza, mutatja, hogy azt is kell.

 

 

A www.babaszoba.hu szerint:

19-21 hónapos. Totyogó vagy már szaladó, azaz megtanul futni, bár még nem tökéletesen. Magától felmegy a lépcsőn, de lefelé még segítségre van szüksége. Egyedül megmossa és megtörli a kezét, szinte teljesen egyedül vetkőzik, bár a gombokkal még nem boldogul.

Megpróbál segíteni a házimunkában: porszívózik, söpör, tereget. A játékában megjelenik az utánzás: ír, főz, vasal. Egyre jobban érdekli a többi gyerek, szívesen van a közelükben, már képes játszani velük, de még osztozkodni nem tud.

Kezdi felismerni, ha valami eltér a szabályostól, például, ha a rajzon a babának nincs feje. Ezzel egy időben saját szokásokat alakít ki. Ragaszkodik például ahhoz, hogy mindig ugyanabból a bögréből kapja a tejet, hogy mindig ugyanazon a párnán aludjon, stb.. Fontos a rendszeres napirend kialakítása, lehetőleg ugyanabban az időben legyen az étkezés, a séta, a játék, a fürdés. Nem kell hozzá mereven ragaszkodni, de legyen állandóság a napjaiban; ez biztonságot ad neki.

Aránylag hosszabb ideig eljátszik egyedül vagy más családtaggal. Kialakul kezdetleges időérzéke, de még nem érzékeli az időtartamot. Ezért, amikor nem a szülővel van, a fél napot ugyanolyan hosszúnak érzi, mintha 2-3 napra bíznánk másra.

Sok kisgyerek agresszív lesz ebben az időszakban: üt, csíp, harap, rugdalózik. Minden harag nélkül le kell csillapítani, és elmagyarázni, hogy ez nem helyes, mert a másiknak fájdalmas lehet.

Ebben az időszakban támad föl a gyermek érdeklődése a nemi szerve iránt, és szívesen játszik vele. Nem szabad dühösnek lenni emiatt, de minden esetben célszerű valamiféle egyéb tevékenység irányába terelni az érdeklődését. Amennyiben nyilvános helyen csinálja, meg kell próbálni megértetni vele, hogy ez semmiképpen sem mások szeme elé való.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gabella.blog.hu/api/trackback/id/tr96289539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pavelancsika 2008.01.14. 14:41:57

Nagyon gyorsan nő a Te lányod is :) És ügyes ahogy olvasom.

ági 2008.01.14. 22:11:16

Gratula Mesinek amiért ilyen ügyi, meg neked is, mert te is "tehetsz" róla:))))))
Lackónak jobbulást...nem vígasztal tudom, de mi is betegek voltunk dec. közepe óta:(

zi.ta 2008.01.15. 09:26:21

Szia Gabi! Itt jártam :) Ez nagyon tetszik, megint olyan jól írtál, és a legjobb, hogy megmarad emlékbe :)
De a legeslegjobban az univerzális szavak tetszenek :))))
"kuki" "tecci"
Pusz
Zita

Copyright © 2008 Theme Preview All rights reserved. Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása